A Móra Iskola aulájában került megrendezésre a Környezetvédelmi Világnap
2013.06.07.
 



Időpont: 2013. június 5. (szerda)
Helyszín: Móra Ferenc Általános Iskola, Mosonmagyaróvár

A rendezvény célja volt a Társuláshoz tartozó településeken működő iskolákkal a Környezetvédelmi Világnap megünneplése játékos formában, illetve, hogy felhívja a diákok figyelmét a környezetszennyezés következményeire, a közös cselekvés és együtt-gondolkodás elősegítésére, a fenntartható fejlődés eszméjének terjesztésére.
 
A világnapon beszédet mondott dr. Ivancsics János Mosonmagyaróvár alpolgármestere és Makk Zoltán a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója.
 
A programot úgy állították össze, hogy minél szélesebb korosztály találjon érdeklődésének megfelelő, hasznos információkat nyújtó látnivalókat, így aktívan bekapcsolódhattak az eseményekbe. Délután 13 órától több állomáson zajló vetélkedőn versenyeztek az iskolákból benevezett csapatok a „Válogatós vagyok” elnevezésű játék keretében.
A megoldandó játékos ügyességi feladatok között szerepelt a közkedvelt „toronypakoló”, mely lényege, hogy adott időre minél magasabb torony épüljön a megadott hulladékkupacból.  A szelektív hulladékgyűjtés témaköréhez kapcsolódott a „szaladgáló válogató” elnevezésű játék, melyben a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak megfelelően kellett beledobni a megfelelő hulladékgyűjtőbe a szétválogatott hulladékot. A Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan az „alternatív energia”, és a „bioenergia válogató”, elnevezésű játékokban mérhették össze tudásukat a versenyzők. A játékban 4 fős csapatok vettek részt, 3 különböző életkori kategóriában (alsó tagozat, felső tagozat és középiskola), minden kategória első három legjobb csapata értékes ajándékjutalmakat kaptak. Díjazásra kerültek továbbá a sikeresen szerepelt csapatok felkészítő tanárai is.
 
A Környezetvédelmi Világnap rendezvény díjazott csapatai:
 
Általános Iskola alsó tagozat:
 
I. helyezett: FÖLDIGILISZTÁK – Fekete István Általános Iskola, Mosonmagyaróvár
II. helyezett: ZÖLD MANÓK – Bolyai János Általános Iskola, Mosonmagyaróvár
III. helyezett: SZUPERKUKÁK – Piarista Általános Iskola, Mosonmagyaróvár 
 
Általános Iskola felső tagozat:
 
I. helyezett: BIOTABIK – Móra Ferenc Általános Iskola, Mosonmagyaróvár
II. helyezett: ZÖLD ÁSZOK – Móra Ferenc Általános Iskola, Mosonmagyaróvár
III. helyezett: ZÖLDIKÉK – Móra Ferenc Általános Iskola, Mosonmagyaróvár
 
Középiskola:
 
I. helyezett: VÁLOGATÓSOKK – Életes Mátyás Nevelési Központ, Mosonmagyaróvár
II. helyezett: GRÍNDÉJ – Kossuth Lajos Gimnázium, Mosonmagyaróvár
III. helyezett: GREEN-PLEASE – Kossuth Lajos Gimnázium, Mosonmagyaróvár
 
 
A díjakat Makk Zoltán a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója adta át, továbbá különdíjasként jelölte meg a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola Szem(ét)telenek csapatát 56,5 kg kupak begyűjtéséért, ami az egyik elő feladat része volt. Különdíjat kapott a Természetbarátok és az Ökotikok csapata a regisztrációs feladatként hozott munkájukért.
Mindannyian belépőket kaptak a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontba.
 
A programnak részei voltak az iskolás csoportok számára szervezett kézműves foglalkozások és a Futura játszósarok is.
 
Mint minden rendezvényen itt is kiegészítő feladat volt a kupakgyűjtés, amit a Móra Ferenc Általános Iskola jótékony célra ajánl fel.

A rendezvényről készült képeket ITT megtekintheti.
Forrás : http://www.hulladek.mosonmagyarovar.hu