Széchenyi 2020, KEHOP-3.2.1-15-2017
Gyengénlátóknak

Szemléletformálás

Szolgáltató



Legfrissebb

A Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatja Ügyfeleit, hogy a hulladékudvarokban milyen hulladékfajták helyezhetők el.
A Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatja Ügyfeleit, hogy a 2024. március havi PET "kék" edények szállítása településenként erre a linkre kattintva megtekinthető:

Fotógaléria

Közérdekű tájékoztató

2017.02.23.
NyomtatásKeresésVissza

A hulladékgazdálkodásban használható hulladékgyűjtő edényekkel kapcsolatos kárrendezésről



A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Ht.) 2. § (1) bekezdés 18. pontjában megfogalmazza a gyűjtőedény fogalmát: gyűjtőedény: szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtő edényzet, hulladékgyűjtő zsák, valamint az elkülönített hulladékgyűjtés céljából üzemeltetett eszköz, berendezés;
A Ht. 42. § (1) bek. a) pontja egyértelműen kimondja, hogy a közszolgáltató kötelezettsége, az ingatlanhasználó által, a szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben gyűjtött hulladék elszállítására terjed ki.
A hulladékgyűjtő edényekre vonatkozó szabvány MSZ EN 840-1:2013, illetve előző szabvány (MSZ EN-840-1:2001) Magyarországon már több mint tíz éve hatályos.
Ennek ellenére tapasztalható, hogy egyes üzletek az érvényes szabványnak egyáltalán nem megfelelő, láthatólag gyenge minőségű, a szabványedényhez képest olcsó kukaedényeket forgalmaznak.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a nem szabványos hulladékgyűjtő edény, a hulladékgyűjtő járműbe történő gépi ürítésre nem alkalmas. A kör keresztmetszetű, kerék nélküli edények nem szabványosak. Ezek ürítése munka- és balesetvédelmi okokból sem biztonságos, mivel a rakodómunkásoknak napi szinten ezres nagyságrendben kell azokat mozgatniuk.
Amennyiben Ön nem az MSZ EN 840-1:2013 szabványnak megfelelő edényzetet használ, úgy az edényben, a szabványtól eltérés miatt keletkező esetleges sérülésért, társaságunk felelősséget nem vállal, azaz kárt nem térít. A szabvány száma az edényen fel van tüntetve.